Paczolay Judit

Két év furulyázás után 9 évesen kezdtem el fuvolázni, már kezdettől fogva a zenei pályára készültem.

Szakközépiskolai tanulmányaimat a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolában folytattam. Felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol híres és elismert művészek mesterkurzusain vehettem részt. 2003-ban diplomáztam jeles eredménnyel.

Ezt követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdtem tanítani első gyermekem megszületéséig. Ugyanebben az időszakban működött a TeTraVERSI fuvolanégyes, amelyet Ittzés Gergely volt növendékeivel, Balog Evelinnel, Nagy Katalinnal és velem alakított. Zenekari muzsikusként gyakran működtem közre az Óbudai Danubia Zenekarban és az Új Magyar Zene Egyesülete (UMZE) koncertjein, főleg II. fuvola és pikoló szólamot játszottam.

Győri éveim alatt a szakközépiskolások mellett rendszerint voltak zeneiskolás növendékeim is, és meghallgatások, kurzusok alkalmával is foglalkoztam ezzel a korosztállyal. 2016 szeptemberétől a Józsefvárosi Zeneiskolában tanítok.

A zene az önkifejezés egyik fajtája és talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, egyben a legszebb is.

Ars Poetica

Azok, akik soha nem zenéltek vagy nem foglalkoztak egyetlen művészeti ággal sem, csodálkozva vagy értetlenül nézik, hogyan lehet napi több órát gyakorlással foglalkozni.

Jogos a kérdés, hogy a mai rohanó világban van-e létjogosultsága a zenetanulásnak, hiszen nap mint nap egész más értékrendet közvetítenek felénk.

  • Én éppen abban látom a zene legnagyobb vonzerejét, hogy valami egészen mást, valami különlegeset csinálhatunk és alkothatunk a szürke hétköznapokban.
    A zene az önkifejezés egyik fajtája és talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, egyben a legszebb is.

A legszótlanabb, legvisszahúzódóbb gyerekek is képesek az önfeledt zenélésre.
Természetesen adódnak megoldásra váró problémák, tanulmányaim során nekem is voltak nehézségeim, de mindig voltak segítőim, akik megkönnyítették ezeket az időszakokat.
Az Ő példájukat szeretném követni és minden tudásommal támogatni az éppen kezdő vagy már néhány éve fuvolán vagy furulyán játszó növendékeket, hogy mindig a szépséget és különlegességet keressék zenélésükben.

Minden ember egyedi és utánozhatatlan.
Én ezeket a parányi eltéréseket és kreatív ötleteket szeretném megerősíteni Bennük, amiktől ők különlegessé válnak.

Soha nem késő zenével foglalkozni és ez úgy is igaz, hogy soha nem lehet elég korán elkezdeni.
Szeretném tudásomat, tehetségemet és időmet azokra fordítani, akik számára szintén fontosak ezek az értékek és keresik ehhez a hasonló gondolkodású fuvolatanárt.

A zenetanulás egy folyamat. Ezt siettetni nem lehet, de kellő önfegyelemmel és gyakorlással értő és érző zenészekké és zenét szerető közönséggé válhatunk.

Önéletrajzom

Tanulmányaim

1994 – 1998

Középiskolai tanulmányok

Cegléden születtem 1980-ban. Édesapám fogorvos volt, édesanyám magánének-tanár a helyi zeneiskolában. Két év furulyázás után, 9 évesen kezdtem fuvolázni Pócz Ildikó tanárnőnél. Kezdettől fogva zenei pályára készültem. Szakközépiskolai tanulmányaimat a békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdtem meg Alföldy-Boruss Eszternél, másfél év után azonban átjelentkeztem a Váci Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Ittzés Gergely növendéke lettem. Egy évre rá Kaposváron az Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen I. helyezést nyertem.

1998 – 2003

Zeneművészeti Egyetem

Érettségi után felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Itt Kovács Lóránt lett a tanárom. Főiskolai éveim alatt olyan művészek mesterkurzusain vehettem részt, mint Auréle Nicolet, Adorján András és Paula Robison. 1998-ban szólóestet adtam a Magyar Rádió Márványtermében. Az iskolai szimfonikus zenekar tagjaként többek közt az amszterdami Concert Gebauwban is felléptem. 2003-ban diplomáztam jeles eredménnyel.

2003 – 2010

Tanári pályám

Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola

Ezt követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdtem tanítani. Itt hét évig, első gyermekem, Boldizsár születéséig maradtam.

Férjem Kazi Tibor klarinétművész, a Magyar Honvédség Központi zenekarának tagja és zeneiskolai tanár Pilisvörösváron. Második gyermekünk, Boglárka 2013-ban született.
Győri éveim alatt a szakközépiskolások mellett rendszerint voltak zeneiskolás növendékeim is, és meghallgatások, kurzusok alkalmával is foglalkoztam ezzel a korosztállyal..

Művészi Pályám

2003 – 2010

TeTraVERSI fuvolanégyes

Ugyanebben az időszakban működött a TeTraVERSI fuvolanégyes, amelyet Ittzés Gergely volt növendékeivel, Balog Evelinnel, Nagy Katalinnal és velem alakított. A kvartett több lemezfelvételt készített a Hungaroton, a Fon-Trade Music és a New Yorki 903 Records számára. Fesztiválokon léptünk fel itthon és a környező országokban, a Magyar Rádió több koncertünket rögzítette. 2007-ben a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében együtt játszottunk Kelemen Barnabással és Szakcsi Lakatos Bélával. Eredeti darabok és átiratok mellett számos új művet mutattunk be, amelyek a legmodernebb játéktechnikákat is alkalmazták.
Zenekari muzsikusként gyakran működtem közre az Óbudai Danubia Zenekarban és az Új Magyar Zene Egyesülete (UMZE) koncertjein, főleg II. fuvola és pikoló szólamot játszottam. 2006-ban egy alkalmi zenekar tagjaként egy háromhetes turnén vettem részt Kínában.

2003 – 2010, 2016 –

Tanári pályám

Józsefvárosi Zeneiskola

2016 szeptemberétől a Józsefvárosi Zeneiskolában tanítok heti 2 napban. ( A nagy távolság miatt nem tartottam meg a győri tanári pozíciómat, ahol 7 évet töltöttem el). Tanításom évei alatt mindig igyekeztem azt a megalapozott metodikát továbbadni, amelyet Ittzés Gergely révén megismertem. Szeretném tanári munkámat az ő készülő módszertankönyve, a Flautológia elvei alapján folytatni.

Nagyon szeretek tanítani és látni, ahogyan a növendékeim egyre jobban megismerik a zenélés örömét, a fuvolázás és furulyázás különleges szépségét.

Tisztelettel,

Paczolay Judit